skip to Main Content

Vuoden alussa käynnistynyt FUWIRI (FUture Wireless Resarch Infrastructure) – 6Genesis Infrastructure -projekti antaa Oulun 5G testiverkolle (5G Test Network, 5GTN) mahdollisuudet määritellä maailman ensimmäinen 6G-verkon testiympäristö. ”5G-standardin kehittyessä voimme vastata paitsi olemassa olevan ja kehittyvän teknologian tarpeisiin, myös 6G-teknologian kokeellisen tutkimuksen ja käyttöönoton tarpeisiin”, kertoo projektipäällikkö, professori Ari Pouttu Oulun yliopistosta.

Kun uusi teknologia otetaan käyttöön, kaikki ei suinkaan ole valmista. Maailman ensimmäinen 5G-standardi julkistettiin kesäkuussa 2018, mutta virallinen taajuusregulaatio sen käyttöön julkistetaan vasta tänä vuonna. Tämä tarkoittaa, että testiympäristöjen on tehtävä joitakin olettamuksia lopputuloksesta.

Nyt saatu rahoitus edistää 5G-teknologian käyttöönottoa, mutta mahdollistaa myös 6G-teknologioiden testaamista. ”Kyseessä on ensimmäinen askel 5G-testiverkon tunnistamiseksi kansalliseksi arvoksi kohti 6G-testiverkkoa”, Pouttu sanoo.

Oulun yliopiston ja VTT:n lisäksi, hankkeessa rahoituksen ovat saaneet myös Tampereen Yliopisto ja Aalto yliopisto omien kokeellisten ympäristöjen jatkokehittämiseen.

5GTN on Oulussa perustettu täyden palvelun 5G-testiympäristö ja keskeinen osa 5GTNF:n (5G Test Network Finland) ekosysteemin testiympäristöjä. 5GTNF on yksi suomalaisen ICT-allianssi Allied ICT Finlandin ekosysteemeistä.

FUWIRI – 6Genesis Infrastructure:
Ari Pouttu, projektipäällikkö, ari.pouttu@oulu.fi

5GTNF (5G Test Network Finland) ekosysteemi:
Kyösti Rautiola, ekosysteemin johtaja, johtava tutkija, kyosti.rautiola@vtt.fi

Allied ICT Finland:
Jaakko Sauvola, executive director, jaakko.sauvola@alliedict.fi

Go back to all News

Back To Top